EMDR-therapie

EMDR (Eye Movement Desensitization en Reprocessing) is een zeer effectieve behandelmethode die helpt bij:

Het overwinnen van:
  • Angsten
  • Fobieën
Emotionele problemen zoals:
  • Onzekerheid
  • Posttraumatische stress stoornis (PTSS)
Het verwerken van:

Hoe werkt EMDR-therapie?
Terwijl u een koptelefoon op krijgt en geluidstonen hoort, zal de EMDR-therapeut u vragen een moment van de gebeurtenis in gedachten te nemen. Af en toe worden de geluidstonen even onderbroken en vraagt de therapeut wat er naar boven komt. Dat kunnen beelden, geluiden, gevoelens, bepaalde gedachten of inzichten zijn. De combinatie van het denken aan de gebeurtenis en het horen van de geluidstonen, zorgt ervoor dat het natuurlijke verwerkingssysteem in de hersenen gestimuleerd wordt. De ervaring kan zo worden verwerkt en de gebeurtenis zal daardoor zijn emotionele lading verliezen. De daarmee samenhangende klachten zullen verminderen of verdwijnen. Bij schokkende of traumatische gebeurtenissen is het niet noodzakelijk om gedetailleerd over uw ervaringen te vertellen. Er is veel onderzoek gedaan naar EMDR-therapie en de effectiviteit is wetenschappelijk bewezen.

Uit Spect-scan onderzoek is gebleken dat vóór de behandeling vooral de rechterhersenhelft actief is, waardoor nare ervaringen blijven hangen in het emotionele.
Na de behandeling is ook de linkerhelft actief, waardoor men rationeler naar de situatie kan kijken en de negatieve emoties naar de achtergrond gaan. Deze unieke methode is nu ook in Nederland in opkomst.

Waarom EMDR-therapie?
Wetenschappers denken dat herinneringen aan ingrijpende gebeurtenissen niet goed zijn opgeslagen in het geheugen. Daar is iets aan te doen met EMDR-therapie. Na een heel vervelende gebeurtenis gaan mensen zich soms anders voelen. Men krijgt steeds beelden terug in het hoofd of nachtmerries, men is prikkelbaar, boos, angstig, onzeker, moe, heel druk of juist lusteloos en soms zijn er concentratieproblemen.
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) helpt om de ervaring een plekje te geven in het geheugen, zodat het niet steeds op ongewenste momenten naar voren komt. “Het oplossen van een softwareprobleem”, noemt hoogleraar angst- en gedragsstoornissen professor Ad de Jongh de methode. “Het is een manier om het negatieve emotionele deel van een filmpje dat in je hoofd zit te wissen en de hiermee samenhangende klachten te laten verdwijnen.”